Thursday, July 18, 2019
Blog Faqe 3
vijon nga pjesa e tretë V- Rënia e komunizmit Rënia e Perandorisë Komuniste (1990), solli kushtet për fitoren e lirisë dhe të demokracisë së shqiptarëve. Gjithsesi edhe këtë herë shqiptarët, si në kohen e shembjes së Perandorisë Osmane u zgjuan më...
vijon nga pjesa e dytë 6- Një rrethanë tjetër që ka të bëjë me shkatërrimin barbar të trashëgimisë kulturore të shqiptarëve etnikë, lidhet me shkatërrimin e dhjetëra kështjellave mesjetare. Pas pushtimit, administrata dhe qeverisja pushtuese osmane u vendos në kala...
vijon nga pjesa e parë II-Faza e Lindjes dhe lulëzimit të Principatave Arbnore Mesjetare (shek. XII- XV) Përgjatë rreth tre shekujsh, lindën dhe u zhvilluan principatat Arbnore si: Principata e Arbërit, Balshajve, Blinishtët, Spanët, Dukagjinët, Kastriotët, Topiajt, Gropajt, Shpatajt e Zenebishët,...
Kisha dhe feja e krishterë, si kudo në Europën Mesjetare, fillojnë të luajnë një rol përcaktues në jetën politike, shtetërore e diplomatike, sociale, kulturore e qytetëruese të Botës Arbënore Mesjetare, të paktën që nga shekulli XII deri në fundin...
Shkruan: Prof. Zymer MEHANI Përfshirja e Dyrrahut dhe e Apolonisë në gjirin e shtetit ilir pati pasoja të rëndësishme si për jetën e këtyre qyteteve, ashtu edhe për vetë shtetin ilir. Të dhënat arkeologjike tregojnë se qysh nga çereku i fundit...
Shkruan: Fahri XHARRA Në çdo kënd të Ilirikut janë gjetur statujëzat nga bronzi , të shekullit të 6-para epokës së Re. Fakti qe keto paraqesin figuren e gruas apo vajzës së kohës disa shekuj para së të qytetrohen ardhacakët; të...
Prof. Asoc. Dr. Zaho Golemi Dr. Çlirim TOCI Akademia e Forcave të Armatosura Në burimet e shumta shqiptare dhe europiane është një fakt që emri “stratiot” është një emër i njohur i mjeshtrit të përdorimit të shpatës, i mercenarit klasik, i luftëtarit...

Stradiotet dhe Albanua

Shkruan: Fahri XHARRA Ashtu sikurse për kapelën historike shqiptare të quajtur albanua, historiografia shqiptare ka qenë, të themi, disi e kufizuar lidhur me temën e stradiotëve shqiptarë. Cili ishte stradioti ? Studjuesi Henry Castell, me të drejtë jep këtë vlerësim për shqiptarët...
Flavius Belisarius, nga familja e varfër ilire ai bëhet gjenerali më i fuqishëm të Perandorisë Bizantine Gjenerali i fundit i madh i Romës. Belisarius, i quajtur shpesh ‘Romaku i fundit’ pasi ëndërronte ri-bashkimin e dy perandorive te ndara Romë –...
Shkruan: Fahri XHARRA “Hapni sytë e shikoni realitetin me sy, shihni se jemi vendi ma i mbrapambetun i Europës e konkurojmë edhe për botën. Pse?… Mjerisht duket se tash shumë kohë ne nuk na punon logjika si tjerëve: i thurim...
- Advertisement -

EDITOR PICKS