Thursday, July 18, 2019
Blog Faqe 2
Glotologu italian, Guliano Bonfante, është një nga emrat e përveçëm të gjuhësisë indoevropiane. Megjithëse i damkosur shpesh si pan-ilirist, rrymë mendimi në shkencën e historisë dhe gjuhësisë që i gjente ilirët në përmasa kontinentale, Bonfante bënte zbërthime gjuhësore që provonin...
FRONI NË VARRIN E EURIDIKES – PRINCESHA ILIRE DHE MBRETËRESHA MAQEDONASE, NËNA E FILIPIT, GJYSHJA E ALEKSANDËRIT TË MADH. Euridike. Një princeshë ilire, e shoqja e Amyntasit të II-të, mbret i Maqedonisë dhe e ëma e të famshmit Filip i...
Gjëndet në falezën detare në kodrinën ku ndodhet Manastiri i Shën Theodhorit. Përfaqëson një shpellë karstike të formuar në shkëmbinjtë gëlqerorë. Emrin e ka marrë, sepse në të strehoheshin piratët e detit me anijet e tyre të lehta. Baza e...
​Shkruan: Shqipe HOXHA Trako-ilirët ishin të së njëjtës racë me Pellazgët; Thesalët, Dorët e Venetët ishin fise ilire ! Sir John Edwin Sandys: A companion to Latin studies Venetet vendosen ne qytetin për gati 400 vjet, nga 1420 në 1797, Budva, i...
Historiani kosovar, Jahja Drançolli, ka treguar se ekziston vetëm një dokument sa i përket Betejës së Kosovës, e cila ka ndodhur para 630 vjetëve. Ai ka treguar se ky dokument ruhet në Arkivin Shtetëror të Firencës, dhe daton nga 20...
Shkruan: Marin MEMA Është interesante të zbulosh një pjesë tjetër të jetës në Iliri, atë që prezanton me shumë elemente, filozofi dhe mendimtari më i shquar i antikitetit, Aristoteli. Sado të largëta të jenë në terma kohore përshkrimet e tij,...
Vijon nga pjesa e parë Shkruan: Prof. Fatbardha DEMI Dhjetë urdhëresat e marra nga “ goja”e Zotit, Mojsiu i ka shkruar në gjuhën pellazgo-shqipe. Në ditën e parë të muajit të tretë që nga largimi nga Egjypti, izraelitët e lodhur dhe plot dyshime...
Shkruan: Prof. Fatbardha DEMI Janë të shumtë studiuesit që pohojnë se « Historia fillon me shkrimin » . Por gjithashtu duhet të pranojmë se, përpara se njeriu të krijonte alfabetin, për t’u shprehur, ai ka vizatuar apo gdhëndur figura dhe simbole...
Shkruan: Fahri XHARRA Do të shetisim pak nëpër “Arnautlëk”,dhe t`i kujtojmë do toka mbi të cilat dikur flitej shqip ,frymohej shqip dhe jetohej shqip. Në mes të Prishtinës dhe Nishit (Nisusit ) dhe në perëndim të Leskovcit është një tokë...
Shkruan: Fahri XHARRA Sa sipërfaqësisht e njohim historinë . E pa besueshme . E vërtetë që e ardhmja e siguron jetën dhe mbi jetesën por sa do pak duhet që edhe ne t`i përkushtohemi të kaluarës sonë. Prapë po e...
- Advertisement -

EDITOR PICKS