Mulla Idriz Gjilani iu thoshte ushtarëve të tij: Feja e shqiptarit është...

Mulla Idriz Gjilani iu thoshte ushtarëve të tij: Feja e shqiptarit është shqiptaria

195
0
SHPËRNDAJE

Dokumenti i CIA-së për shqiptarët në ish-Jugosllavi, tregon luftën e shqiptarëve kundër serbëve dhe komunistëve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Aty përmendet edhe patrioti i madh hoxha nga Gjilani, Mulla Idriz Gjilani i cili i inkurajonte ushtarët e tij me thënien e rilindasit të madh Pashko Vasa, “Feja e shqiptarit është shqiptaria”, shkruan FMimages.net

Teksti origjinal nga dokumenti i CIA-së

Rajoni Gjilanit u ngrit në revoltë nën udhëheqjen e Mulla Idriz Gjilani, u kujtua në këngët popullore si “Muderris”. Mulla Idrizi i inkurajonte njerëzit e tij duke cituar vargjet nga Pasha Vaso,  e njohur me thënien e famshme: “Feja e Shqiptarit është Shqiptaria”. Në pranverën e vitit 1945 forcat nacionaliste sulmuan dhe çliuan qytetin e Ferizajt. Për fat të keq, fitorja ishte e shkurtër për shkak të mungesës së municioneve, dobësimit të disiplinës dhe mungesës së planifikimit strategjik. Për më tepër, meqë forcat komuniste të tjera u çliruan nga tërheqja gjermane, ata u rethuan nga të gjitha anët. Një betejë e ashpër, por këtu edhe forcat nacionaliste sqhiptare u mposhtën. Aq shumë ishte shkatërruar qyteta nga luftimet dhe kjo dëshmon për këmbënguljen e rezistencës. Përafërsisht 1000 mijë serbë humbën jetën në betejë, ndërsa në betejat e Gjilanit dhe Ferizajt nga ana e shqiptarëve kishte gati 200 të rënë në betejë. Kur komunistët u përdornin masakrat mbi popullsinë si ndëshkim për humbjet e tyre, nacionalistët ishin të detyruar, me ngurrim, të heqin dorë nga lufta.