Profil/ Xhon Mill: Pyesni veten nëse jeni të lumtur dhe nuk do...

Profil/ Xhon Mill: Pyesni veten nëse jeni të lumtur dhe nuk do të reshtni së qeni kështu

242
0
SHPËRNDAJE

Xhon Mill (John Stuart Mill) lindi më 20 maj 1806 dhe u nda nga jeta në 8 maj 1873. Ai ishte filozof, feminist, ekonomist liberal dhe shërbyes civil anglez. Si një nga mendimtarët më me ndikim në historinë e liberalizmit, ai kontribuoi gjerësisht në teori sociale, teori politike dhe ekonomi politike. U quajt “filozofi me influencën më të madhe” angleze në shekullin e nëntëmbëdhjetë.

Mill ishte një proponent i utilitarizmit, një teori etike e zhvilluar nga paraardhësi i tij Jeremy Bentham. Ai kontribuoi në hetimin e metodologjisë shkencore, megjithëse njohuritë e tij për temën ishin bazuar në shkrimet e të tjerëve, sidomos William Whewell, John Herschel dhe Auguste Comte, si dhe hulumtimet e kryera për Mill nga Alexander Bain. Si anëtar i Partisë Liberale, ai ishte gjithashtu deputeti i parë që kërkonte votim të grave.

Xho Mill lindi në Rodney Street e ishte djali më i madh i filozofit skocez, historian dhe ekonomist Xhejms Mill dhe Harriet Burrow. John Stuart u arsimua nga babai i tij, me ndihmën e Jeremy Bentham dhe Francis Place. I është dhënë një edukim jashtëzakonisht rigoroz dhe është mbrojtur qëllimisht nga shoqërimi me fëmijët në moshën e tij përveç vëllezërve të tij.

Rreth moshës dymbëdhjetë vjeçare, Mill filloi një studim të plotë të logjikës skolastike, duke lexuar në të njëjtën kohë edhe traktatet logjike të Aristotelit në gjuhën origjinale. Në vitin e ardhshëm ai u njoh me ekonominë politike dhe studioi Adam Smithin. Në moshën katërmbëdhjetë vjeç, Mill qëndroi një vit në Francë me familjen e Sir Samuel Bentham. Në Montpellier, ai ndoqi kurset e dimrit në kimi, zoologji, logjikën e Fakultetit të Shkencave, si dhe duke marrë një kurs në matematikë. Si një jo-konformist, Mill nuk kishte të drejtë të studionte në Universitetin e Oksfordit ose Universitetin e Kembrixhit. Në vend të kësaj, ai ndoqi babanë e tij për të punuar për kompaninë e Indisë Lindore dhe mori pjesë në Kolegjin Universitar të Londrës. Ai u zgjodh anëtar i nderit hon i Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave në 1856. Mill mbrojti imperializmin britanik duke argumentuar se një dallim themelor ekzistonte midis popujve të civilizuar dhe barbar.

Midis viteve 1865 dhe 1868 Mill shërbeu si rektor i Universitetit të St Andrews. Gjatë periudhës së njëjtë, 1865-68, ai ishte anëtar i Parlamentit të Westminster. Ai ishte ulur për Partinë Liberale. Më 1866 Mill u bë personi i parë në historinë e Parlamentit për të thirrur që grave t’u jepej e drejta për të votuar. Mill u bë një avokat i fuqishëm i reformave të tilla sociale si sindikatat e punës dhe kooperativat e fermave. Ai ishte kumbari i filozofit Bertrand Russell. Në pikëpamjet e tij mbi fenë, Mill ishte agnostik.

Vepra e Mill On Liberty trajton natyrën dhe kufijtë e fuqisë që mund të ushtrohet ligjërisht nga shoqëria mbi individin. Megjithatë, Milli është i qartë se shqetësimi i tij për lirinë nuk shtrihet tek të gjithë individët dhe të gjitha shoqëritë. Ai thotë se “Despotizmi është një mënyrë legjitime qeverisjeje në trajtimin e barbarëve”.

Mill besonte se “lufta midis Lirisë dhe Autoritetit është veçoria më e spikatur në pjesë të historisë”. Për të, liria në antikitet ishte një “garë midis subjekteve, ose disa klasave të subjekteve dhe qeverisë”. Mill definoi “lirinë sociale” si mbrojtje nga “tirania e sundimtarëve politikë”. Liri shoqërore për Milli nënkuptonte vendosjen e kufizimeve mbi fuqinë e sunduesit, në mënyrë që ai të mos ishte në gjendje të përdorte fuqinë e tij sipas dëshirave të tij dhe të merrte vendime që mund të dëmtonin shoqërinë; me fjalë të tjera.

Formulimi i famshëm i utilitarizmit të Jeremy Bentham njihet si “parimi më i madh i lumturisë”. Ajo pohon se duhet gjithmonë të veprojë në mënyrë që të prodhojë lumturinë më të madhe agregate midis të gjitha qenieve të ndjeshme, brenda arsyes. Në një mënyrë të ngjashme, metoda e Millit për përcaktimin e dobisë më të mirë është se një agjent moral, kur jepet zgjedhja midis dy ose më shumë veprimeve, duhet të zgjedhë veprimin që kontribuon më së shumti në lumturinë totale në botë. Lumturia në këtë kontekst kuptohet si prodhimi i kënaqësisë ose privimit të dhimbjes.

Mill vdiq në vitin 1873 nga Avignon të Francës, ku trupi i tij u varros bashkë me gruan e tij, megjithatë ai mbetet një figurë popullore ende sot.

Disa nga aforizmat e tij më të famshme janë:
– Pjesa më e madhe e meshkujve në këtë botë, nuk mund të rrinë me dikë të të njëjtës prerje.
– Një person me besim është i barabartë me forcën e nëntëdhjetë e nëntë që kanë vetëm interesa.
– Konservatorët nuk janë domosdoshmërisht budallenj, por shumica e budallenjve janë konservatorë.
– Kënaqësia dhe liria nga dhimbja, janë të vetmet gjëra të dëshirueshme si përfundime.
– Pyesni veten nëse jeni të lumtur dhe nuk do të pushoni së qeni kështu.
– Kam mësuar të kërkoj lumturinë time duke kufizuar dëshirat e mia, sesa duke u përpjekur t’i plotësojë.
– Një person mund të shkaktojë të keqen te të tjerët jo vetëm me veprimet e tij, por me mosveprimin e tij.
– Të gjitha gjërat e mira që ekzistojnë janë fryt i origjinalitetit.