“Muret e Portës”, në Porto-Romano, Durrës

“Muret e Portës”, në Porto-Romano, Durrës

302
0
SHPËRNDAJE

Ato shërbenin për të mbyllur rripin e ngushtë të tokës, ndërmjet detit dhe kënetës. Sot është ruajtur vetëm një trakt rreth 60 m i gjatë dhe një kullë katërkëndëshe, me lartësi 4 m.

Hyrja e kështjellës, “Porta”, prej së cilës ka marrë emrin fortifikimi, ndodhet në perëndim të kullës.

Kalaja e “Portës” u ndërtua në shek. VI dhe duke nisur nga kulla e vetme e ruajtur, përmasat e vendosjes së shkallëve, hyrjeve etj., ngjasojnë me kalanë e “Rusofës”, në Siri, ndërtuar nga perandori Justinian.