Qyteti antik Ilir, Albanopolis në Zgërdhesh !

Qyteti antik Ilir, Albanopolis në Zgërdhesh !

691
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Zgërdhesh është një vend arkeologjik në Shqipëri. Ndodhet në jug të rrugës nga Fushë-Kruja deri në Krujë. Zgërdhesh është disi mister, sepse nuk përmendet në burimet e lashta.

Disa studiues besojnë, megjithatë, se kjo mund të jetë vendi i Albanopolisë së lashtë, të referuar nga Plini Plaku. Këtu vendbanimi ilire duket se është themeluar në shekullin e 7-të ose 6-të pes dhe lulëzoi në shekullin e 4-të dhe të 3-të, para se të braktiset në shekullin e 2-të pes, kur banorët u zhvendosën në Durrës dhe Lezhë.

Mes mbetjeve në Zgërdhesh janë 1,350 metra mure të fortifikuara dhe tarraca dhe kulla të rënda të përhapura mbi një kodër prej 8,2 hektarësh.

Qyteti origjinal ishte ndërtuar në akropol, por ka pak për të parë në rrugën e mbetjeve të dukshme përveç një pjese të murit mbrojtës lindor, me një kullë në këndin verilindor.

Vetëm brenda hyrjes janë themelet e një kishë të hershme të krishterë, një ndërtesë shumë e vogël që tregonte pushtimin e vazhdueshëm të vendit në antikitetin e mëvonshëm

Toponimi Zgërdhesh ndodh së pari në vitin 1431, në një dokument turk si Ozgurtaè, dhe më pas, në vitin 1641, në kronikën italiane të Marco Scura si Sgurdessi.

The toponym Zgërdhesh first occurs in 1431, in a Turkish document as Ozgurtaè, and subsequently, in 1641, in the Italian chronicle of Marco Scura as Sgurdessi.

Robert Elsie (2010), Fjalor Historik i Shqipërisë, Fjalori Historik i Evropës, 75 (2 ed.), Scarecrow Press, fq. 497-498, ISBN 978-0810861886

Muri rrethues i qytetit Ilir Albanopolis në Zgërdhesh