Lopsica dhe fisi iliro – liburn Lopsët !

Lopsica dhe fisi iliro – liburn Lopsët !

747
0
SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe Hoxha

LOPSICA (Λόψικα), një qytet Liburnian sipas Ptolemeut. Në vendin e Shën Gjergjit të sotme ishte një vendbanim në antikitet Lopsica, e cila si kryeqyteti i fisit ilir lopsi, përmendet në shekullin e IV. Para Krishtit, me emrin Aloufoi.

img_3657Që nga fundi i shekullit. B.C. në veriperëndim të Gradina u zhvillua muncipiumi romak i Lopsica si port i mirë dhe i sigurt për anijet. Prej atëherë e deri në fillim të shekullit të V Lopsica kishte një tregti të rëndësishëme – ishte port dhe qendër administrative, e cila lidh skajet e brendshme të bregdetit.img_3656

Gjatë periudhës së migrimit Lopsica është shkatërruar, dhe legjenda thotë se në qoftë se keni ardhur për të parë detin para ishullit Lisac, edhe sot ju do të shihni mbetjet e qytetit të lashtë.         Lopsët, emri liburn i fisit që banojnë në malet përgjatë bregdetit lindor të Adriatikut para dhe gjatë Perandorisë Romake, specifikisht në Velebitin e sotme. Fisi është përmendur nga Plini Plaku ne Historia naturale dhe është  huazuar emri i saj në një nga qytetet romake në bregdetin e Lopsica (sotme Sveti Juraj në Kroaci). Emri ka mbijetuar për të paraqitur si një emër vendi, si dhe mbiemrin e familjes Lopac.

img_3655LOPSICA (Λόψικα), një qytet Liburnian sipas Ptolemeut (2.16.2; comp Plin Nat 3.25…) Vende pranë grykës së lumit Tedanius (Zermagna): ndoshta të njëjtin vend si OSPELA e gjeografit të Ravenës.         Përmbledhje nga burimet historike ne mund të mësojmë se në vendin e Sveti Juraj të sotme, në afërsi të Senj, në bregdetin e Adriatikut, ishte qendra e fisit Aloupsoi. Pseudo-Skylax ka shkruar për këtë në shekullin e 4 para Krishtit.

img_3654Fortifikimet e gurit në pikat strategjike të cilat janë bërë për të mbrojtur portin janë ndërtuar në këtë periudhë. Në periudhën romake vendi u bë i rëndësishmëm për shkak të portit të saj e cila është e mbrojtur shumë mirë nga moti i keq dhe anijet me vela. Shumë herët, ndoshta gjatë perandorëve August ose Tiberit, vendi ka fituar statusin e ius Italicum.
Kjo u konfirmua edhe nga një mbishkrim qe gjendet në gurin e varrit të një banori autokton i asj kohe. Në antikitetin e vonë dhe në mesjetën e hershme vendbanimi i zhvilluar nën emrin e Puplisca,dhe kjo ishte një lidhje në mes të banorëve të ishujve dhe bregdetit, me pikë strategjike tregtare, për tregtimin e mallrave, nga zonat e thella. Kjo mund të konfirmohet nga toponimet e pikës në Krasno te tregtarëve që ndodhet në anën tjetër të maleve Velebit. Rrugët e këtyre tregtarëve më vonë u zëvendësuan nga rrugët e Pelgrinit që ruanin traditën tregtare.
Të dhënat topografike autorët i permbledhën në bazë të fotografive ajrore dhe vendit, përmirësuan ato me të dhëna të marra nga hetimet e mëparshme arkeologjike, duke u përpjekur për të gjetur vende më specifike të vendbanimit në antikitet e hershëm.
Kultura liburniane kishte karakteristika të dallueshme të cilat ndryshonin në mënyrë të konsiderueshme nga ato të fqinjëve të saj, të izolimit dhe e veçanta e cilësisë ka rezultuar kryesisht me lirin e orientimit drejtuar kah Deti, i ndarë nga popujt fqinje, dhe në lidhje të ngushta me territoret e gjera ilire të Adriatikut.

img_3653Lopsica, Oppidum, Municipiumi, i popullsisë Lopsica është emri i qendrës (Oppidumit) Bashkësia Peregrine e qytetarve (Civitas) Lops, e cila është e vendosur në Gradina në Velebitin e sotme në Sv. Juraj pranë Senj, që nga rëndësia e saj detare dhe pikë strategjike tregtare- komerciale kapërcyen kornizën e ngushtë lokale.   Gjatë periudhës së hershme perandorake, ndoshta gjatë mbretërimit të Tiberit, Lopsica ka arritur statusin e komunës, i cili ka dëshmuar me një mbishkrim në të cilën përkujtohet familja me nam dhe e pasur , magjistare e asaj kohe, LULIUS Sura, aedilis, duovir (bis), dhe duovir quinquennalis.
Është e rëndësishme se magjistari dhe vajza e tij i përkasin familjes Iulius, cilët janë gjithashtu anëtarë të konfirmuar mbishkrime te njohur te familjeve të njohura Lopsike me shenja CILIII 3015, është përmendur Iulia C. f. Tertia Toruca emërimi i të cilit është të dytët,sipas radhës të specifikuara te emrit lokal Toruca.

img_3652-1Përveç konfirmimit të anëtarëve te familjes Iulius në Lopsi me origjinë vendore, është e rëndësishme për shkak se ajo siguron një pasqyrë të pjesshëm në gjenealogjinë e kësaj familjeje, që nga emërimi ( Iulia C. f. tertia Toruca ), Vajza e saj (Iulia Sex. f. Paull ) Dhe nipërit e mbesat ( ppuleia C. f. Marcella) Mund të dallojmë tre breza e tij, dhe dy degët e familjes.         Në fushën e nekropolit, në një shkollë fillore Torent, dhe magjistralen, gjenden mbetjet e varrezave ilire Lopsika, të atëhershme japodike, ku është vendosur në atë vend Gradina, sipas gjetjeve arkeologjike, nekropoli i përket periudhës së shek X-VI para Krishtit.

img_3651Në bazë të një analize të mbishkrim onomastike ,është e mundur të identifikohen tri (katër) breza të gjenologjiisë të familjes Iulius.

Mbishkrimet përkujtuan vetëm anëtarët femra të familjes të bijën pas martesës me burrin dhe vajzat e saj qëndruan për të jetuar në familjen e nënës.

Roli i rëndësishëm i gruas në familje është e dukshme në një numër të mbishkrimeve të tjera të hershme romake nga zona e Liburniane për të cilën është e mundur për të identifikuar popullatën indigjene, e cila mund të interpretohet si një reflektim i traditave sociale. Rezultatet e studimeve dhe mendimet e fundit për organizimin e familjes Luburniane te përkryer, përmbledh- A. Kurilić.

Emri i Shën Gjergjit është i njohur në antikitet, me emrin ,,grek,, Alupsoi dhe emrin latin Lopsica. Lopsicaa vend turistik është më i vjetëri, edhe pse ende nuk jan bere hulumtime serioze në këtë zonë, ne dimë shumë pak për fazën në antikitet. Në çdo rast, ajo që ka tërhequr banorët nga periudha e neolitit e deri më sot ka qenë një strehë e sigurt dhe e preferuar, pozita strategjike e Gradinas dhe mbulesës së tokës mes rrënojave dhe islets sot (ish gadishullit) Lisac.

img_3650Vendbanim ilir i banuar nga fisi lops (ose Alopsa) ka lënë gjurmë në Gradina, edhe pse kjo nuk është plotesisht i dokumentuar dhe i përpunuar arkeologjikisht. Në këtë kontekst, ende të papërcaktuar, çështja e marrëdhënieve mes Luburnëve dhe Japodeve luftarak ,megjithatë, vazhdimësinë e vendbanimit të quajtur Lopsika e konfirmuar nga Pliny më parë dhe më vonë nga Ptolemeu historikisht është dhënë nga enciklopedia gjeografike. Hulumtimi i fundit arkeologjike, (filluar në vitin 2003), megjithatë, dëshmojnë përfundimisht se administrata Romake ka organizuar jetën komunale të vendbanimeve që kan ekzistuar si të tillë deri në rënien e perandorisë. Supozohet se modeli i sllavëve rrodhi si kudo, dmth,që kolonët e sapoardhur kan shtyrë popullatën vendore ilire në zonat malore.