Poeti romak Ennio ishte me origjinë ilire

Poeti romak Ennio ishte me origjinë ilire

141
0
SHPËRNDAJE

Poeti romak Ennio nga Messapia ishte me origjinë ilire

Shkruan: GËZIM LLOJDIA
Master.Anëtar i Akademisë Evropiane të Arteve

Një poet romak i konsideruar një nga themeluesit e letërsisë latine, është me origjinë ilire. Ky konstatim nuk i përket ndonjë rrëfimi folklorik por mbi këtë tezë është mbështetur Piero Sticotti te ILLIRI e ILLIRIA ”Enciclopedia Italiana” (1933). Sticotti në referimin e tij për ilirët sjell edhe këtë rast identik. Emri i poetit romak Ennio, nga Messapia, duke gjetur veten në shumë shembuj në rajonet e tjera ilire në Dalmaci, Pannonia dhe në venecian, do të ishte me origjinë ilire, shkruan Sticoti.

Duke kërkuar të dhëna për këtë kategori :sipas historianëve modernë, megjithatë, Messapians ishin ilire, kjo dëshmohet nga emrat gjeografike etnike, dhe gjuha e mbishkrimeve messapiche, gjetur në Puglia. Ata do të vijnë në të Otrantos rreth viteve 1000 P. e. s, si pikë më të afërt ishte Shqipëria, dhe më pas ata do të zbresën në S. Maria di Leuca, u ngjitën përsëri deri në Taranto.

Kjo buron nga dëshmitë historike dhe konsiderohet e vlefshëm për shkak se autorët e lashtë flasin për disa udhëtime të bëra kështu. Edhe Virgil, Aeneid (/ əni ː ɪd /; Latin: Aeneis [ajne ː është]: rast është një poemë latine epike, shkruar nga Virgjili në mes tëviteve 29 dhe 19 pr. Kr, që tregon historinë legjendar të Eneas, një trojan i cili udhëtoi për në Itali, i referohet një udhëtimi me një itinerar të ngjashme.

Messapians ishin banorët e pjesës jugore të Iapigia ( Apulia ) të dallueshme nga Peuceti ( toka e Barit ) nga Daun ( tokës e Foggia ) dhe të njohur me emrin e Salentos. Historianët e lashtë përcaktojnë Messapians të gjithë gadishullin nga Brindizit dhe Tarantos në Cape St Maria di Leuca, siç dëshmohet nga gjuha, gjetjet etj.

Gjuha është e njohur për ne nga një numër i konsiderueshëm i mbishkrimeve publike, funerale, kushtimor, numizmatike, gjenden kryesisht në Salento, në Puglia, e shkruar në alfabetin messapico. Ajo është një gjuhë indo –evropian shprehen historianët, që i përket grupit të gjuhëve të quajtur ” satem “, dmth Qendrore e Indo – Lindore, duke paraqitur një prirje me shqiptarët e sotme.

Arkeologjia

Ndonjëherë identifikuar me Iapigi, të Messapi, emigrantët nga Illyria ishin ndoshta nga fillimi i mijëvjeçarit të 1 pr. Kr. Të dhënat arkeologjike tregojnë ekzistencën, në fund të shekullit të 9-të BC, marrëdhëniet me boten greke të vulosur nga zbulimi i Korintit.

Taranto. Akropoli i qytetit antik u ndal në gadishullin që mbyllet në port ( Od. Qytetin e Vjetër ). Në frontin e anën perëndimore të Akropolit, në lokalitetin Scoglio del Tonno, u gjet një zgjidhje të rëndësishëm ( shekulli i 14 – 12-të pr. Kr. ) Duke dëshmuar për një prani masive miken në zonë. Në vijim është vërtetuar se kulturës Iapigia, ku u vendosën kolonët e parë grekë nga Sparta.

Themeli i Tarantos ( 706-705 para Krishtit sipas kronologjisë së Eusebius ) shënon një moment të rëndësishëm në marrëdhëniet me grekët. Gjatë shekullit të 7-të, procesi dërrmoi themelet të unitetit Iapigia dhe çon në shfaqjen e messapica identitetit kulturor. Strukturimi i diversitetit etnik dhe kulturor të Messapi zhvillohet në shenjë të një helenizimit në rritje, më të dukshme në shekullin e 6 , me lindjen në qytetit të arkitekturës monumentale dhe civile dhe fetare, futjen e shkrimit dhe shpërndarjes së ritualeve të reja të varrimit etj.

Në një burim tjetër gjejmë përafërsisht kohët e ardhjes dhe të mërgimit nga jeta. CV e poetit Ennio.

Lindur: 239 BC, Calabria, Itali.

Vdiq: 169 BC

Quintus Ennius shkrimtar. Quintus Ennius ishte një shkrimtar gjatë periudhës së Republikës Romake dhe është konsideruar shpesh babai i poezisë romake. Ai ishte me prejardhje kalabrez. Edhe një e dhënë tjetër sjell këtë ditë-ardhje në këtë botë vitin 239 pr. Kr. Quinto Ennio ka lindur në 239 para Krishtit në Rudiae, qytetin e Kalabrisë së lashtë ( që korrespondon përafërsisht në Salento ).

Ennio vdiq në Romë në vitin 169 pr. Kr dhe pwrmeritat e tij, si dhe miqësisë personale, ai u varros, në Via Appia.

Aulus Gellius dëshmon për Ennio se për të posedojnë “tre shpirtrave “, sepse “ai mund të fliste në tre gjuhë. Shprehje e njëjës që reflekton një përvojë të përbashkët të subjekteve, megjithatë, dy ose shumëgjuhësh, pra jo vetëm për të marrë pjesë në struktura të ndryshme gjuhësore, por të ndryshme ” shikime botërore “, e lidhur pazgjidhshmërisht me gjuhët. E pajisur me ” tre shpirtrave “, prandaj ishte në pozitë më të mirë që të bëhet ( siç në fakt u bë ) operatorit të ndërmjetësimeve kulturore.

3.

Disa të dhëna sjellin kohë-formimin e tij. Formuar në kulturën helene, thonë burimet u thirr nga Cato (Marco Porcio, detto il Censore (lat. M. Porcius Cato, detto anche Censorius, Priscus, Superior o Maior per distinguerlo dall’Uticense). – Uomo politico (234-149 a. C. ) dhe Elder në Romë, ku ai dha mësime në gjuhën greke dhe erdhi në kontakt me njerëz me ndikim, si Scipio ose Marco Fulvio. Pastaj veprat e poetëve, klasik dhe bashkëkohor. Ai gjithashtu shkroi vepra origjinale, si” Annales”, poemën epike në tetëmbëdhjetë libra, të përbëra në hexameters, i cili tregon historinë e Romës, dhe kishte një ndikim të madh tek poetët më vonë, si dhe në gjini të reja në traditën romake. Gjithashtu, është autor i njëzet tragjedive. Trupi i punës ishte shumë i rëndësishëm në konsolidimin e poezisë kombëtare romake dhe i ndikuar në masë të madhe për poetët si Lucretius dhe Virgjili.

4.

I konsideruar një nga themeluesit e letërsisë latine, puna e madhe e Ennio mbulon epiken. Fjala epikë vjen nga greqishtja epos që do të thotë fjalw, tregim. Veprat letrare qw i takojnë kësaj gjinie e pasqyrojnë jetën duke i treguar ngjarjet, idetë dhe preokupimet e njeriut, si dhe gjinitë e tjera tragjedi dhe komedi. Ennio mburr tre zemrat, duke marrë tri kulturat dhe tri gjuhë: Oscan, latine dhe greke. Ai ka shërbyer në ushtri gjatë Luftës. Ai u dërgua në Romë nga Cato dhe jetoi me përulësi, por ishte lidhur me figurat më me ndikim të fisnikërisë romake. I shoqëruar nga Marco Fulvio Nobilior në festimin e fitores së tij kundër Aetolians në Ambracia ( 189 ), ka fituar shtetësinë në 184, dhe ka marrë mbrojtjen e Scipio Afrikanus. Ka ruajtur marrëdhënie të shkëlqyera me shkrimtarët më të mirë të Romës dhe fama gjatë jetës së tij. Pas vdekjes së tij, konsiderohet si poeti më i madh, si Homeri, si Cato romak, Ciceroni dhe si poeti më i madh epik i Romës.

5.

Kryevepra e tij është:” Annales “, një epike prej 1. 800 libra të cilat janë të ruajtura në vargje të shkruara në hexameters. ” Annales “kishte një ndikim vendimtar në poezinë latine, atyre të lidhura me historinë e Romës nga origjina e lashtë e vitit 171. Për të shkruar poezinë është frymëzuar nga Homeri, i cili pretendonte të jetë e rimishërimit e tij, dhe ndërsa ka marrë një njësi të përsosur, dinte të pasqyruar saktë krenarinë dhe madhështinë e Romës. Jo pa arsye u konsiderua nga Ennio kjo punë themeluesi i poezisë romake kombëtar deri në kohën e Augustit, poetët epike kanë ndjekur model e :” Annales “,.

Nga 18 librat (rreth 30. 000 linja), ka rreth 600 vargjet nyjet ( fragmente të një madhësie të caktuar, apo linjat individuale, gjysmë -vija, fjalë shkëputur ), e cila na jep vetëm një ide të paqartë se poema, por ato mund të zbulojë ‘ entuziazmi e çelur, karakteret e mëdha romake dhe virtytet e tyre dhe lë të kuptohet se poezia e lartë e kombinuara me një ndjenjë të mprehtë të bukurisë së natyrës.

Ennio gjithashtu shkroi njëzet tragjedi ( nga të cilat disa qindra frymëzuar nga Euripidit dhe në ajetet Iliada janë ruajtur ), epigrams shumta dhe poezi filozofike, dhe satire, poezi ku ai hepi tema didaktike dhe me humor, përzierjen me urtësi morale. Prodhimi i tij me pjesët tragjike ishte aq popullor në shekullin e ardhshëm si Pacuvio dhe Actium.

6.

Quinto Ennio ka lindur në një qytet jo grek por Messapica : e gjithë zona ishte ende hellenizuar dhe Ennio mburrej se posedonte në fund të fundit, tre zemrat, për njohuritë e tij të tre gjuhë : latinisht, greqisht dhe OSCo. Poet – ushtar. Ai luftoi në Luftën e Dytë , dhe nëvitin 204 pr. Krishtit ishte në Sardenjë në ndihmëse romake, ku u takua me Cato censor, i cili vuri në dukje thellësinë e tij kulturore duk e sjellë atë në Romë, duke menduar ndoshta për ta bërë poetin kombëtar të veprave.

7.

Autorët romak theksojnë prejardhjen e tij ilire. Vet fakti që Messapians ishin banorët e pjesës jugore si dhe të dhëna të tjera si ardhja e tyre në gadishull dhe më vonë kolonizimi helen tregojnë se Ennio ishte ilir. Teza e hedhur nga zbulimet arkeologjike në tokën e çizmes thonë se:Emigrantët nga Illyria ishin ndoshta nga fillimi i mijëvjeçarit të 1 pr. Kr. Të dhënat arkeologjike tregojnë ekzistencën, në fund të shekullit të 9-të. BC, marrëdhëniet me boten greke të vulosur nga zbulimi i Korintit. Një e dhënë po tek paragrafi arkeologji pohon këtë fakt: Në vijim është vërtetuar se është kultura Iapigia, ku u vendosën kolonët e parë helen nga Sparta. Ardhësit vinin në gadishull nga Sparta dhe ishin kolonë.

Kjo ndikoi më vonë në helenizimin e zonës siç e përshkruajnë historianët romak.